O nama Usluge Odgovori na pitanja Savjeti Kako do nasGalerija slika

Usluge

Fiksna ortodoncija

Ortodontske bravice mogu biti metalne, keramičke ili plastične. Stavljanjem lagane sile u kontroliranome smijeru bravice i žica pomiću zube u željenom smijeru. Možete izabrati želite li metalne ili bijele bravice, želite li ligature u boji ili prozirne.

Koristimo i nekoliko vrsta samovezujućih tehnika. To su moderne tehnike kod kojih je smanjeno trenje, žica se ne uvezuje u bravicu nego ju klip na bravici koji se može otvoriti i zatvoriti stalno drži. Imaju neke prednosti u odnosu na konvencionalne bravice, a to je smanjenje trajanja terapije u nekim slučajevima, veći razmaci među kontrolama, manje vremena provedeno u ordinaciji, bolja higijena, udobnost za pacijenta... U našoj ordinaciji upotrebljavamo suvremene tehnike "Quick" sistem, "Damon" sistem i "Clarity™" sistem.

Mobilna ortodoncija

Mobilni aparati u jednom komadu pomažu korekciji odnosa gornje i donje čeljusti. Mogu se upotrijebiti samo kod djece koja još rastu tj oko vrhunca pubertalnog rasta. Neki od aparata koje mi koristimo su Aktivator, Bionator, Grude, Twin block.

Kod mobilnog aparata vrlo je važna suradnja i želja djeteta da nosi aparat. Aparat se mora nositi 14-16 sati dnevno. Dok nije u ustima drži se u kutijici koju dobijete u ordinaciji (nikako u vodi). Pravilo je da čisti aparat ide u čista usta tako da se aparat mora oprati sa četkicom i pastom isto kao i zubi. Neki aparatići imaju vijak koji se okreće jedan put tjedno ako nije drukčije rećeno.

Ne zaboravite donijeti aparatić na svaku kontrolu!!! Nemojte stavljati aparatić u maramicu jer bi ga netko mogao baciti i nemojte ga staviti u džep je možete sjesti na njega pa će puknuti!!!

Headgear (Hedgir)

Headgear je aparat koji se sastoji od prstenova koji se cementiraju na prve trajne molare, šestice, od luka koji ima dva dijela - jedan koji se umeće u tubice na prstenu i jedan koji ide izvan usta i za kojeg se prikači gumena traka koja ide oko vrata. Headgear je izvrstan aparat koji nam često pomaže izbjegnuti vađenje zuba.

Djetetu koje ima gornju čeljust previše naprijed pomaže zaustaviti pretjerani rast gornje čelusti. U slučaju da je došlo do preranog gubitka mlječnih zubi ( što je u Hrvatskoj česta pojava zbog nedovoljne angažiranosti doktora stomatologije u čuvanju mlječnih zuba) gornje šestice se pomiću naprijed i više nema mjesta za sve zube. U tom slučaju se moraju vaditi zubi ali ako se stavi headgear i djete ga dobro nosi šestice se vraćaju na svoje mjesto a zubi se lijepo smještaju u zubni luk.

Nakon terapije headgearom slijedi fiksna terapija. Ne zaboravite ponijeti headgear na svaku kontrolu!!!

Lingvalni luk

Lingvalni luk je naprava koja se koristi u donjoj čeljusti da se zadrži pozicija šestica tj da one ne pobjegnu naprijed ako je prethodno došlo do gubitka mlječnog zuba. Naprava se cementira na donje šestice i stoji do nicanja trajnih zubi.

Hyrax

Hyrax je naprava za širenje gornje čeljusti koja nam pomaže rješavanje jednostranih i obostranih križnih zagriza, kompresije u gornjoj čeljusti čime se izbjegava vađenje zuba, dobiva širok osmijeh, poboljšava položaj zubi i omogućava bolja prohodnost dišnih puteva.

Naprava je fiksna, a sastoji se od prstenova koji se cementiraju na šestice i četvorke i vijka koji se okreće jedanput dnevno ako nije drugačije rečeno.

Naprava se okreće mjesec dana, a nakon toga slijedi faza retencije od 4 mjeseca nakon čega pacijent dobiva transpalatinalni luk koji održava postignutu situaciju te fiksni aparat.

Terapije rascjepa


Žica
Žica je dio fiksnog aparata koji zapravo pomiče zube. Žica je pričvršćena za bravicu sa malim gumicama u različitim bojama koje birate. Žice se mijenjaju kroz terapiju, a počinju od manje i elastičnije do kruće i veće žice. Najčešće se promijeni 4-5 žica.

Bravica
Bravice su male 'kockice' koje se lijepe na zub i u njh se stavlja žica. Mogu biti metalne ili estetske, bijele. Nekad se može dogoditi da se bravica otkine. U tom slučaju spremite bravicu i nazovete ordinaciju da se popravi.

Ligature
Ligature su gumice koje pričvršćuju žicu za bravicu. Mogu biti prozirne pa se ne vide ili u različitim bojama pa je djeci zabavnije nositi aparat,a na svakoj kontroli mogu izabrati drugu boju, pa i kombinacije.

Intermaksilarne gumice
U nekom periodu terapije možda će biti potrebno nositi gumice između gornjih i donjih zubi da se dobije pravilan zagriz. Kada se zubi počinju micati kao odgovor na nošenje gumica oni se pomiću brzo i ugodno. No ako se gimice na nose stalno zubi će boliti i njihovo pomicanje će biti zaustavljeno. Gumice se moraju nositi stalno, osim dok se peru zubi i mjenjaju se jedamput dnevno.

Prstenovi
Metalni prstenovi dio su aparata koji se cementiraju na šestice i u njih se stavlja headgear i žica. U nekim slučajevima mogu se samo zaljepiti tube koje imaju ustu funkciju ali ne idu oko zuba.

Separatori
Nisu zapravo dio aparata. To su gumice koje se stavljaju sa susjednih strana šestica da se razmaknu zubi i na sljedećem terminu lakše stave prstenovi.

Retencija
Retencija je vrlo važna faza ortodontske terapije kojom se zubi zadržavaju u položaju dobivenom ortodontskom terapijom. Zubi da bi postigli stabilan položaj moraju biti u retenciji najmanje godinu dana.

Naprave koje služe za retenciju su mobilne ploče za gornju i donju čeljust ili retaineri napravljeni posebnom tehnikom, potpuno prozirni. Treba zapamtiti da će se zubi pomaknuti ako se retencija ne nosi po uputstvima ortodonta.

Retencijski aparat se treba donijeti na svaku kontrolu. Nemojte slučajno kuhati retainer u vručoj vodi da bi se dezinficirao je ćete ga otopiti.