O nama Usluge Odgovori na pitanja Savjeti Kako do nas Galerija slika

Upute za nošenje fiksnih ortodontskih aparata

Fiksni ortodontski aparati obično se sastoje od cementiranih prstenova sa bravicama na zubima i fleksibilnih lukova vezanih za bravice pomoću tankih žica ili gumica.

Liječenje fiksnim ortodontskim aparatima je uglavnom bezbolno, ali se može osjetiti trnjenje zubi naročito prvih dana nakon aktivacije aparata. U to vrijeme mogu nastati u ustima ozljede sluznice od oštrih dijelova aparata, što se sprječava oblaganjem oštrih dijelova vatom ili zubnim voskom na nekoliko sati.

Hrana
Tanki prstenovi, opruge i ostali dijelovi aparata se lako oštete ili izobliče pod utjecajem tvrde hrane, stoga treba izbjegavati tvrdu, žilavu (dvopek, slanina…) i ljepljivu hranu (karamele). Tvrdo voće (npr. jabuke) treba izrezati na male komadiće.

Higijena usta
Liječenje fiksnim ortodontskim aparatima zahtijeva izričito pažljivo četkanje zubi, jer je sa tim aparatom četkanje i održavanje čistoće zubi otežano. Ostaci hrane i naslage naročito se skupljaju i talože uzduž rubova zubnog mesa i uzrokuje upalu. Zato treba temeljito čistiti zube naročito na spomenutim mjestima redovito iza svakog obroka, tokom cijelog liječenja.

Oštećenje aparata
Fiksni ortodontski aparat se ne smije potezati prstima. Ako se koji dio odlijepi, pukne, žičani luk izvuče iz ležišta ili prsten olabavi treba odmah posjetiti liječnika.

Suradnja
Optimalan uspjeh i skraćenje ukupnog vremena terapije moguć je jedino uz punu suradnju pacijenta što osim brige o aparatu uključuje i redovne i točne posjete ortodontu.